Σάββατο, Μαρτίου 17, 2012

Καταγράφονται οι φωλιές των πελαργών, στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Καταγράφονται οι φωλιές των πελαργών, στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και    Τις φωλιές των πελαργών, στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφει το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο πλαίσιο έργου για την Περιβαλλοντική Παρακολούθηση σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας. 
    Στη Βόρεια Ελλάδα φωλιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό λευκών πελαργών, εντός οικισμών, που γειτνιάζουν με υγροτόπους ενώ ειδικά στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περίπου το 90% των οικισμών, φιλοξενεί φωλιές πελαργών. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί δείκτη παραγωγικότητας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων (τρέφεται με αμφίβια, ερπετά και υδρόβιους οργανισμούς), άρα οι αυξομειώσεις των πληθυσμών αποτελούν και στοιχείο αξιολόγησης της ποιότητας και παραγωγικότητας των γειτνιαζόντων υγροτόπων.
    Η καταμέτρηση των φωλιών θα γίνει σε όλη την επικράτεια του Εθνικού Πάρκου από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.
    Αρχικός στόχος είναι η καταγραφή και χαρτογραφική απεικόνιση των φωλιών και στη συνέχεια θα καταγραφούν ο αριθμός των ενεργοποιούμενων φωλιών, των νεοσσών που θα γεννηθούν αλλά και των απωλειών τους. Παράλληλα, θα γίνουν και δακτυλιώσεις σε επιλεγμένα πουλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);